Pages

Tuesday, 26 March 2013

Panduan Tukar Nama Hak Milik Kenderaan

 

Adakah anda baru pertama kali buat pertukaran nama hak milik kenderaan?. Disini ada sedikit panduan dan cara-cara untuk anda tukar nama hak milik kenderaan.

 Langkah Pertama
1. Pastikan kereta anda mestilah standard. Tiada modifikasi yang tidak dibenarkan atau belum mendapat kelulusan daripada kawalselia bahagian teknik JPJ.
2. No. casis dan nombor enjin ( tiada ganguan diketuk atau dikimpal semula)( ini untuk pengesahan identiti).
3. Tiada potong body, (potong sambung). Kalau setakat pillar potong sebatang, 2 batang tak ada masalah, janji jangan potong kesemua tiang pillar ( tiang pintu, yang 6 batang tu).
4. Cermin mestilah cerah. Kadar ketelusan cahaya bagi cermin depan wajib 70%, cermin sisi dan belakang 50%.

Langkah Kedua
1. Pergi Puspakom, ambil pas pelawat, tinggal IC..
2. Bawa kereta ke line tukar hak milik , sesetengah puspakom sekali dengan pemeriksaan kewangan dan Khas.
3. Bayar RM30. cakap kat diaorang nak buat tukar nama.
4. Tunggu sampai V.E ambil kereta korang.
5. Lepas siap dioarang periksa, ambil kereta dan parking kat tempat diaorang sediakan.
6. Tunggu sampai diaorang panggil ambil keputusan (VR1) sekarang warna merah kertas nya.

*Keputusan Puspakom (VR1) hanya tahan selama 1 bulan sahaja.


http://radiatorperformance.blogspot.com/


Langkah Ketiga
Setelah siap pemeriksaan puspakom anda perlu ke pergi JPJ.

1. Pergi kaunter pertanyaan.
2. Cakap nak buat tukar nama.
3. Nanti mereka akan bagi borang.
4. Untuk ic owner lama, nanti mereka akan bagi borang.. korang fotostat, kemudian gunting dan lekatkan di tempat yang disediakan.. kalau owner tak datang dengan anda, sila sahkan dipesuruhjaya sumpah.
5. Kalau roadtax masih hidup, anda pergi buat insuran atas nama anda dulu, tapi kalau nak mudah.. anda semua tunggu roadtax mati dulu.. tak payah hidup insuran.. tapi jangan pula sampai tamat tempoh (VR1) tadi.
6. Semak semula dokumen anda, bila dah cukup bawak balik ke koaunter peranyaan JPJ tadi..  suruh mereka tolong semak dokumen tadi.
7. Bila dah cukup, ambil nombor giliran tunggu sehingga dipanggil.
8. Sampai giliran anda bagi ic original dengan yuran bayaran rm 100.00.
9. Lepas tu mereka akan suruh anda tunggu sebentar.
10. Tunggu sampai kaunter panggil, tandatangan geran baru, kalau dah penuh geran lama tu le.. kalau tak tandatangan tempat yang disediakan.
11. Urusan selesai.

*Kos tukar hak milik nama dalam RM130 sahaja tidak termasuk insurans dan cukai jalan.

94 comments:

  1. salam. sy nak Tanya. klw bli kereta melalui ebay. owner asal dah blk Negara asal di luar Negara, proses tukar hakmilik tanpa owner mudah x? lps tu kereta tu nak pakai no plat kereta sedia ada yg belum dijual. rumit x proses nya?

    ReplyDelete
  2. klu penukaran hak milik tanpa owner kena dapatkan pengesahan di pesuruhjaya sumpah. Kereta tu kereta malaysia atau luar negara ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang saya perlu bawa ke pesuruhjaya sumpah. owner saya tu dah balik negara asal? so memang takkan balik sini sudah. photostat pasport ada lah.

      Delete
  3. klu kete 2 blm habis byo kt bank blh wt pertukaran nama tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. BOLEH LAH... MEMBER BARU AJE WAT... DIA JUST SAMBUNG BAYAR JE KETE ABANG IPAR DIA... DAN TUKAR NAMA KERETA TERUS...

      Delete
    2. nk kne pg pesuruhjaya sumpah tu nak kne bawak geran ke???

      Delete
  4. nak tanya gak..kalo kete tu owner suh wat sdr mcmana???owner jauh kat pahang..kan ada borg yg perlu cap jari owner...kete ni nk amik dr spupu owner...

    ReplyDelete
  5. Fazlina Klu nak tukar nama untuk sambung bayar selalunya kena refund loan baru untuk peminjam baru. kalau nak buat semasa kereta belum habis bayar rasanya tak boleh.Apapun Kena rujuk pihak bank jugak. Biasalah berurusan pinjaman dengan bank.

    ReplyDelete
  6. Faizal Klu nak tukar nama tanpa pemilik asal kena dapatkan pengesahan dari pesuruhjaya sumpah.

    ReplyDelete
  7. Sya bru kemlngn.kereta tu arwah bg sya..bru ni masuk pusaka kluarga.yg sya nk thu sya dh tukar bodykit dn cat lain...mcm mn ye nk dpt kn kelulusan tu ye..sya dh takut pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BAGI KENDERAAN MOTOR PEMILIK BERDAFTAR MENINGGAL DUNIA:

      1.2 salinan Borang Senarai Semak TM-3 (Pind.1/2009); borang TM-3
      2.2 salinan JPJK3A yang telah diisi dengan lengkap dan ditandatangani oleh pemilik baru (penerima pusaka); Borang JPJ K3A
      3.Perakuan Pendaftaran Kenderaan asal(JPJK2).
      4.Salinan dokumen pengenalan identiti pemilik baru menggunakan TM-AB (jika tidak hadir semasa permohonan dikemukakan) * bagi kategori individu dan perniagaan milikan tunggal sahaja; TM-AB
      5.Salinan asal dan fotostat dokumen pengenalan identiti wakil (jika permohonan dikemukakan oleh wakil).
      6.Dokumen pengesahan pentadbir/pemilikan:
      -Perintah Mahkamah; atau
      -Surat Geran Probet (Grant Letter of Probate) atau
      -Surat Akuan/Arahan oleh Amanah Raya Berhad; atau
      -Surat Pentadbir Pusaka (Grant Letter of Administrator) Pejabat Harta Pusaka Kecil.
      7.Laporan Pemeriksaan Tukar Milik oleh PUSPAKOM (www.puspakom.com.my) yang masih berkuat kuasa.

      Delete
  8. kalau roadtax kereta tu da mati dlm 2tahun..bagaimana proses yg kena buat?..trus bw ke puspakom utk tkr nama atau kena hidupkan roadtax n insuran dulu?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kena ke puspakom dulu buat pemeriksaan..

      Delete
  9. salam...nak tanye...kalau kereta saya ade modifikasi body part depan (Proton Saga convert Mitshubishi Fiore...adakah boleh lepas inspection PUSPAKOM...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu saya JPJ hanya meluluskan modifikasi macam penambahan side skirt dan lips bumper / sunroof... selain daripada tu macam nak modifikasi tukar fender lain tu xtaulah.. kena Tanya abg J..

      Delete
  10. nak tanya.. berapa lama urusan tukar name selepas loan dah diluluskan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tukar nama ni sehari je boleh siap kalau kita buat sendiri,... kalau kedai buat makan masa 3 atau 7 hari kebiasaannyalah.. biasalah kedai.. hehe..

      Delete
    2. yeke min? patut la sy xdapat2 lagi. nk dekat seminggu dah, loan dah approve, puspakom 'katanya' dah settle, tinggal nk tukar nama n hidupkan roadtax + insurans je. tp nk dekat seminggu xkan xsettle lagi kot. ke ada bnd lain yg xsettle lagi?

      Delete
    3. Kena rajin follow up tnye penjual tu... beli kedai atau direct owner?

      Delete
  11. salam sy nk tnya klau tukar nama moto x yah lesen boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.. sebab ramai orang tak ada lesen dapat beli motor sendiri.. tu tak tahulah mcmne tokeh kedai buat... tapi kalau berlaku apa2 memang insuran tak tanggunglah.. kena berani tanggung risikonya..

      Delete
  12. Sebelum ke JPJ, memang wajib buat insurans ke? What if roadtax tamat tempoh 2-3 bulan lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud saya, masa beli kereta dari owner lama, roadtax masih hidup 2-3 bulan lagi, boleh ke insurans buat lepas tukar nama?

      Delete
    2. Kalau nak ke JPJ pakai insurans lama xpe.. janji roadtax masih hidup..Kalau nak renew insurans, kena tunggu sampai roadtax mati baru hidupkan insurans baru..

      tapi nanti amik salinan insurans lama pada owner lama senang nak buat rujukan buat insuran baru nnti... Kalau tak silap saya insurans ni tak boleh dimatikan sehingga waktu luput dia.. kena tggu sampai tarikh roadtax mati..

      Delete
    3. Kiranya boleh tukar nama guna roadtax dan insurans owner lama?

      Delete
    4. Boleh ke tukar nama lepas roadtax owner lama dah mati? Lagi senang ke kalau macam tu?

      Delete
  13. salam..syarat tukaar penama adakah mesti memiliki lessen besar? jika masih dalam lesen P boleh? sy nak beli kereta atas nama sy

    ReplyDelete
  14. Salam admin. Klu owner asal x dtg, kena jumpa pesuruhjaya sumpah kan. Pes. Sumpah tu ada kat JPJ jgk ke? BTW admin ada kenal runner x yg buat bnda ni? Sy nk upah dia la... tlong recomend satu boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pesuruhjaya Sumpah ni xada kat JPJ.. kena cari sendirilah kat kawasan yang berdekatan. Saya tak adalah kenal runner yang buat benda ni tapi kalau tak silap kat JPJ ni banyak runner2 yang buat benda ni..

      Delete
    2. kami sedia membantu anda untuk urusan jpj dan puspakom hubungi kami di 0139402186/ wed1724@gmail.com

      Delete
  15. kami sedia membantu anda untuk urusan jpj dan puspakom hubungi kami di 0139402186/ wed1724@gmail.com

    ReplyDelete
  16. assalam .... nak tanya mane nak dapatkan semua borang ni d JPJ ke ?
    1.2 salinan Borang Senarai Semak TM-3 (Pind.1/2009); borang TM-3
    2.2 salinan JPJK3A yang telah diisi dengan lengkap dan ditandatangani oleh pemilik baru (penerima pusaka); Borang JPJ K3A
    3.Perakuan Pendaftaran Kenderaan asal(JPJK2).
    4.Salinan dokumen pengenalan identiti pemilik baru menggunakan TM-AB (jika tidak hadir semasa permohonan dikemukakan) * bagi kategori individu dan perniagaan milikan tunggal sahaja; TM-AB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try pegi link JPJ.. boleh download kt jpj.gov...

      Delete
    2. Try Tanya kat bro Nikai Teras..

      Delete
  17. Saya owner lama nak jual kereta pd owner baru, mcm mana nak buat tukar nama? Sbb saya janji nk urus tukar nama dgn jpj. Insurans utk owner baru siapa yg kena urus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara buat tukar nama bro boleh baca post saya kat atas ni, Insurans untuk owner seeloknya biar owner baru urus.. Klu bro nak tolong buatkanpun boleh juga tapi minta salinan IC pemilik barulah..

      Delete
  18. As salam.. saya nak tanya macam mana saya nak tukar nama untuk motor? boleh bagi kan step2 nyer? tme kasih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. Boleh ikut step2 macam post di atas ni..

      Delete
  19. salam bro..saya nak jual kete..insurance baru 2 bulan lepas renew dan juga road tax...insurance tuh
    boleh tukar nama @ dijual ker owner baru ke apa?tak arif..road tax boleh dpt pemulangan wang? explain sket

    ReplyDelete
    Replies
    1. roadtax / insurans kira sambung kepada owner baru sbb insuran/roadtax ni kena ikut tarikh mati dia. Klu nak dapat pulangan wang tu charge sekali dengan harga jualan kereta la kepada pembeli.. sbb sayapun kurang arif bab nak tukar nama insuran ni..

      Delete
  20. Salam bro.saya nk bli keter turbo tp roadtax da 2@3 taun mati.geran lak hilang..cane step yg prlu saya buat dan modalnye sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. geran hilang pergi buat report polis untuk dapatkan geran baru di JPJ.. klu roadtax dh 2 3 tahun mati kereta kena hntr puspakom... klu dh kereta modifikasi ke turbo tak tahu la lulus atau x bro..

      Delete
  21. kalau kereta kastam lelong macam ner lak proses tukar namanya
    kalau kereta / motor tu rosak enjin..
    cara nak tukar nama camner

    ReplyDelete
    Replies
    1. kereta tu kena repair dulu sampai pulih baru ke puspakom.

      Delete
  22. Salam.. Saya nk tnya.. Kalau saya bli kereta terpakai secara cash, saya kena apply insuran kereta baru dlu ke atau proses tukar nama dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tukar nama dulu baru insuran...

      Delete
  23. Sekiranya kereta tidak standrt mcm mn pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ikut spek puspakom la mcmne yg x stendet tu....takut x lepas je...

      Delete
  24. Salam saudaraku, sy nak tanya: Sy dah beli motor (dah bayar) owner lama bagi sy Borang SAB 01 ( Borang akuan penjual ) dgn fotostat IC & dah cop pesuruhjaya tarikh 5 Dec 2013. Tarikh tamat roadtax 14 Apr 2014. Bole tak sy buat tukar nama lepas roadtax mati? Masih laku kah Borang SAB01 yg tarikhnya telah lama berlalu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempah sah laku sebulan je.. lebih sebulan tu kena buat baru..

      Delete
  25. salam, nak tanya proses kat puspakom tu kena buat temujanji atau tak perlu. pastu saya nak tahu berapa jam/ hari proses kat puspakom boleh selesai? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehari je bleh siap... kena tunggu giliran jgk sis... mcm buat urusan kt bank jgk..

      Delete
  26. sori bro satu lg soalan nak tanya , kalau kete tu ada byk saman camana lak, senang ker nak tukar nama?

    ReplyDelete
  27. Salam..,sy nk tanya...sy ada beli viva atas nama saya tapi kereta tu mak sy yg pakai..kereta beli tahun 2009, belum habis bayar.sayaa nak tukar nama kereta pada nama mak sy..prosedur sama mcm kat atas ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bank tidak akan membenarkan pertukaran nama selagi kereta belum habis dibayar. kalau semua org boleh buat mcm yg puan fikirkan kerajaan pulak yg xdapat cari makan.

      Delete
    2. yup.. kena tggu habis bayar... dh habis bayar baru boleh ikut prosuder mcm kt atas...

      Delete
    3. kalau kereta orang yang dah meninggal dunia, belum habis bayar, tapi dah ada surat pusaka, bank xbenarkan tukar nama, tapi masalahnya jpj xbagi hidupkan roadtax, dulu bagi hidupkan tapi setiap setengah tahun sekarang dah xboleh, ada cara x???

      Delete
  28. Slm roadtax perlu matikan dulu ke kalau nak buat ptukaran pemilikan ni?kalau nak matikan kena g mane?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. X berape arif bab roadtax ni... rasenya x boleh dimatikan sehingga roadtax tu habis... yg penting pemilik kenderaan tu kena tukar sebab jika berlaku kes2 jenayah pemilik motor yang bertanggungjwb... bkn pemilik insuran...

      Delete
  29. salam semua..minta kebenaran admin utk post ni ye..tq

    saya ingin menawarkan khidmad runner bagi yag memerlukan. antara khidmat yang ditawarkan adalah:
    1) puspakom kenderaan(b2,b5,b7)
    2) segala urusan jpj seperti
    – tukarnama kenderaan
    – endorsed enjin
    – tempah nombor kenderaan
    – dan pelbagai lagi la.
    sebarang pertanyaan blh hubungi sy
    h/p: 0139429597
    email: tajautomobile@yahoo.com

    terima kasih kpd owner blog dan semua..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Runner area mane bro... klu lembah klang boleh la roger2...

      Delete
  30. Admin,nak tanye lah.sy nak beli 1 kereta yg telah downgrade cc dr 2.5 ke 1.8 cc.mcm mana prosesnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kereta downgrade ye... yg saya tahu klu cc 1.5 hanya boleh upgrade hingga ke 1.8 je.. kalau downgrade ni kurang arif la bro.. kena tanya brader kt atas yg buat runner benda ni...

      Delete
  31. bapa saya dah meninggal...boleh ke nama geran keta tukar ke nama saya perempuan umur 21 adik lelaki 18 tahun..tologlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. step admin page ni da terangkan di bahagian atas.cuba baca komen2 terdahulu.

      Delete
    2. boleh... klu pemilik asal dah tiada kena dapatkan pengesahan dari pesuruhjaya sumpah...

      Delete
  32. Nk tanya sikit.keta sy dh tukar exzos dn paiping leh lulus tk..tp injin tk usik pn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tgk jgk lubang exzos tu besar berapa inci... kena tnye abg J berapa ukuran yg dibenarkan...

      Delete
  33. Salam,klau nk tukar nma tpi owner tk dtg kna pegi pes sumpah rite?,persoalan skng apa yg sy perlu bawa semasa sy pegi sana nnti,adakah fotostat ic pemilik asal.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rujuk pesuruhjayasumpah bro... try call pejabat pesuruhjaya sumpah yg berdekatan.. saya kurang arif... atau Tanya abg runner kita kt atas ni..

      Delete
  34. Salam..kalau nk tukar nama geran mcm mana?..sbb dia org indonesia..tak ada ic..passport je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut step di atas bro.. yg penting dia pemilik motor..

      Delete
  35. Bagaimana proses penukaran hak milik kenderaan dari kenderaan syarikat ke hak milik individu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je step dia seperti di atas...

      Delete
  36. Amboi banyak nye dorg tanya..sy pn nk tukar nama kereta,tp minggu depan.adoi leceh jgk ler nk buat bde ne yek..nway i try pg buat sndiri.klw malas tgu suruh jela abg kt atas tu nolong yek..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. suruh abg2 kt atas tolong je cik yura lee... :)

      Delete
  37. saya mempunyai sebuah motosikal. dan motosikal tu saya nak jual kepada orang lain. motosikal tersebut didaftarkan atas nama bapa saya. bapa saya merupakan pemilik/owner yang kedua motosikal tersebut. Jika saya hendak jual motosikal tersebut. apakah yang patut saya lakukan terlebih dahulu? adakah pembeli harus membayar dulu harga motosikal tersebut barulah urusan pertukaran nama boleh dibuat? boleh encik jelaskan dengan terperinci? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, kalau boleh minta pembeli buat pembayaran dulu...baru buat urusan tukar nama... takut nanti dah siap tukar nama last minit pembeli tak jadi beli pulak... terpulang pada owner nak minta deposit atau minta bayar penuh terus...

      Delete
  38. Klu owner asal dtg sklai ke kedai bt penukaran nama ape dokumen perlu?? Kne ade surat sumpah jugak ke?? Sy nk trade in moto ats nama mak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x perlu surat pesuruhjaya sumpah... bawa pemilik asal je... surat pesuruhjaya sumpah tu jika pemilik asal tidak dapat hadir ataupun meninggal dunia... kalau berurusan dengan kedai biasa ade runner sendiri.. kedai boleh urus benda tu...

      Delete
  39. Assalamualaikum, nak tanya admin sikit ni? boleh tak kalau tukar nama tanpa bersama pemilik kenderaan tersebut di JPJ sebab dia nak pindah secepat yang mungkin dan jauh dari semenanjung ni (pindah ke Sabah). tapi pemilik ni akan bagi semua document ori dengan photostat macam ic, lesen, roadtax, insurans ,geran dan sebagainya lah. dan lagi 1 urusan tukar nama ni boley tak dibuat dimana-mana JPJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapannya boleh tetapi anda perlu satu surat pengesahan daripada pesuruhjaya sumpah. Nanti kat JPJ ada borang untuk owner lama, kat borang tu kena hantar bersama surat pengesahan Psruhjaya sumpah. Kat mana-mana JPJ boleh buat.

      Delete
  40. salam,... nak tukar nama pemilik kereta tetapi owner baru tak ada lesen untuk beli insuran baru untuk kereta tersebut? ada cara tak nak selesaikan masalah tersebut?? selain buat lesen... pls 013-5918088

    ReplyDelete
  41. Sye nk bli kreta cash.. Tp xde lesen bleh ke tkr name.. Sye dlu pnah bli kete baru xde lesen pun.. Cume pkai pemandu kedua nama kakak ade lesen. Tp dh kne trik n blacklist.. Skrg klu bli kete cash nk tkr nma tp lsen xde bleh ke?? Mcmane prosesnye??

    ReplyDelete
  42. Assalam bro..nk tnya..st bli kereta cash mak cik sy..dy nak amek ncd p keta baru..setahu sy bila transfer ncd, insurans keta lama akan cancel...bley ka sy nak buat insurans baru sdgkan roadtax mati bulan 9

    ReplyDelete
  43. Askom. .nk tnya perkara ni sgt2 lh penting. .saya beli kereta atas tangan org ,kemudian bila sy nk hidupkn rotex yg bru tidak diluluskn. .sbb tuan pnye owner terlalu bnyk saman. .jd skarang masalahnya,nk hidupkn rotex dan tuka nama xboley . .macam sy nk buat ,? ? owner ye pulak dh mnghilangkn diri. .ad x cra n jln peyelesaian.???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Fiza....sama kes macam sy juga....kes saman banyak...alhamdulillah da selesai bayar roadtax xperlu setel saman...

      Delete
  44. Aslmkm.. kalo owner lama ada saman bole tukar hakmilik tak?

    ReplyDelete
  45. salam
    nak tanya, kalau saya sambung bayar kete, tapi kete masih atas name owner,
    n baru2 ni owner ugut nak hold dekat bank kalau saya nk renew roadtax nanti, bole ke owner buat mcm tu ?

    ReplyDelete